Mål 17 – Genomförande och globalt partnerskap

15 maj, 2020 av ceciliawesslen

”De Globala målen kan bara förverkligas genom globalt partnerskap och samarbete. Genomförandet av målen kräver global solidaritet, kapacitetsutveckling och mobilisering av ekonomiska resurser för att säkerställa att inget land eller någon grupp lämnas utanför i utvecklingen.” – Så lyder inledningen till mål 17 i Agenda 2030.

Det allra sista målet handlar om Agenda 2030s implementering och genomförande.

Ett brett mål

Mål 17 är ett brett mål och innefattar 19 delmål allt ifrån att länder ska samarbeta med och mobilisera kring arbetet om hållbar utveckling, till hur länder ska bidra till och stärka kapaciteten hos utvecklingsländer att implementera målen. Till exempel finns delmålet om bistånd inom detta mål (17.2), där de utvecklade länderna ska fullfölja sina åtaganden i fråga om offentligt utvecklingsbistånd och nå målet om att ge 0,7 procent av sitt BNI till utvecklingsländer och 0,15–0,20 procent av BNI till de minst utvecklade länderna.

Så här går arbetet med mål 17 till

Trots ländernas åtaganden om att öka offentligt utvecklingsbistånd har andelen bistånd sjunkit. Netto ODA (utvecklingsbistånd) uppgick år 2018 till 149 miljarder dollar. Det är en minskning med 2,7 procent från året innan. Minskningen sägs till stor del bero på att bistånd till länder med stor andel flyktingar har minskat. Stödet till bilaterala projekt, program och tekniskt bistånd, som representerar över hälften av det totala netto ODA, ökade med 1,3 procent i reala termer från 2017 till 2018. Bidragen till multilaterala organisationer, som representerar cirka en tredjedel av det totala netto ODA, var stabila. Humanitärt bistånd sjönk med 8 procent i reala termer.