Mål 10 – Minskad ojämlikhet

15 maj, 2020 av ceciliawesslen

Grunden för ett hållbart samhälle är en rättvis fördelning av resurser och såväl ekonomiskt, socialt och politiskt inflytande i samhället. Globala målens ledord är Leave No One Behind och mål 10 belyser vikten av att verka för ett samhälle där ingen lämnas utanför i utvecklingen.” – så inleds beskrivningen av mål 10 i Agenda 2030.

Ojämlikheten ökar

Sverige sägs vara det land i västvärlden där ojämlikheten mellan befolkningen ökat mest under de senaste decennierna. Enligt Statistiska Centralbyrån (SCB) är målet om minskad ojämlik ett av dem mål som Sverige har flest utmaningar inom. En sådan utmaning är den ekonomiska ojämlikheten, där andelen av befolkningen med låg ekonomisk standard har dubblerats under de senaste 20 åren, och nu är cirka 15 procent av befolkningen. Ökningen är ett resultat av att de med redan höga inkomster fått ytterligare inkomstökningar medan de med lägre inkomster inte har det.

Den ökade ojämlikheten tar sig i utryck genom växande klyftor mellan fattiga och rika. Det vi absolut inte får bortse från när vi diskuterar ojämlikhet är att ojämlikheten har flera dimensioner och är starkt intersektionell. Exempelvis är andelen personer med låg ekonomisk standard högre bland kvinnor än för män. Den är ännu högre bland utrikes födda kvinnor. Medellivslängden är fem år längre för en person som har en eftergymansial utbildning och kortare för en person med bara förgymansial ubildning. Skolresultaten är sämre för en elev vars föräldrar är från ett annat land än Sverige eller som bor i ett segregerat trångbott område. Detsamma gäller den jämlika hälsan, som inte är jämlik alls. Enligt Lennart Köhler, professor i socialpediatrik, mår barn som lever i Täby och Danderyd mycket bättre än barn som bor i exempelvis Angered. Ett barns hälsa är således korrelerat med föräldrarnas sociala situation, något som tydligt ärvs till nästa generation. 

I grunden handlar minskad ojämlikhet om lika förutsättningar för alla att delta i samhällets alla delar, att få bestämma över sig själv. Och med allt högre ojämlikhet i Sverige är sannolikheten hög att vi inte når de andra målen i Agenda 2030.

Så går arbetet med mål 10 till

I samband med att den svenska Agenda 2030-delegationen presenterade sitt slutbetänkande den 31 maj 2017 och en översiktlig helhetsbild av i vilken utsträckning som Sverige uppfyller mål och delmål i Agenda 2030, identifierades sex prioriterade områden. Högst upp på listan fanns “ett jämlikt och jämställt samhälle”. Samtidigt presenterade delegationen vikten av den lokala och regionala nivåns betydelse för de olika områdenas genomförande. För vi får inte glömma bort att en rad olika politiska reformer och framsteg för minskad ojämlikhet faktiskt görs på både lokal och regional nivå. Såsom att skapa förutsättningar för fullföljda studier, ökade anslag till civilsamhället, ökade samarbeten med företag och lika tillgång till vård.

Jag kan tycka att det behövs stora politiska refomer för att minska inkomstlkyftorna mellan fattiga och rika. Men på den fronten sker väldigt lite just nu. Kanske är en del av lösningen då det lokala och regionala engagemanget?