Nalle Skattjakt

När corona krisen kom till sverige kände jag att mitt ursprungliga projekt inte skulle vara bra att genomföra pga smittrisken när folk samlas inomhus. Då kom jag på en ide om en utomhusaktivitet som skulle kunna ordnas i vårt närområde. Längs Almaån i Hässleholm och i anknytning till Åhusfältet finns en fin vandringsstig som nyttjas flitig av folk som bor i området. 

 

Vad gjorde jag? Jag bestämde mig för att hänga upp nallar och andra kramdjur längs den stigen för att locka ut barn och familjer för bättre hälsa under corona tiden. Alla 30 kramdjuren skaffade jag från second hand eller gratisbutiken som drivs i regi av Hässleholm Miljö. Sedan samlade jag gamla plastburkar som jag förberedde med silvertejp och ståltråd som jag hade hemma. Jag bad min mor om hjälp med att skriva små beskrivningar med namn till alla nallar som jag stoppade in i burkarna. Hon skrev t ex: Nalle #1  Hej! Jag heter Julie Bear och tycker om att skriva. Ibland sitter jag tillsammans med mina vänner och berättar sagor för varandra. Min favorit saga handlar om en björnfamilj som har inbrott i sitt hus.

 

Vem ville jag nå? Barn, familjer och vuxna som vill ha något nytt och roligt när de är ute och promenerar i området.

 

Varfor detta projekt? När många jobbar hemifrån eller stannar hemma pga covid19 behöver de också komma ut i naturen varje dag. Jag vill bidra med något roligt som gör att folk kan komma ut men fortfarande hålla fysisk distans. Samtidigt känner jag att detta projekt gör att de kommer närmare varandra känslomässig också.

 

 Jag ville att alla skulle hänga i träd vid ögonhöjd. De skulle vara lätta att få syn på och nära stigen. Jag hängde alla upp med ståltråd från ena armen till trädet. De första dagarna gjorde jag inget för att uppmärksamma detta förutom att öppna ett instagram konto. Sedan skrev min mor 2 poster på facebook och jag fick lite uppmärksamhet från radion (P4) och 2 tidningar (Norra Skåne och Mitt Hässleholm). 

 

Hur kändes det? Jag var lycklig när jag träffade främmande människor ute på vandringsstigen som glatt berättade om nalle skattjakt. En kvinna kallade min mor och mig för nallefolket. En annan familj håller på med familjetävling med vem som hittar flest. Jag fick höra om 2 pojkar som blev utskickad av deras mor med löfte om  belöning om de kunde hitta de första 14 nallar.  Jag är glad att projektet har utvecklats för att tillmötesgå folkets behov av en rolig aktivitet i skogen i denna tid.

 

Mål 3 (Hälsa genom promenader) 

Mål 4 (Utbildning genom läsa och skriva till nallen) 

Mål 12 (Minskad konsumtion eftersom allt är begagnat) 

 

Du kan lyssna på intervjun här:

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=101&artikel=7447505

 

Instagramkonto finns här: nalleskattjakt